Avem grijă să ne păstrăm silueta, uneori cu mari sacrificii. Încercăm din ce în ce mai mult să mâncăm ecologic pentru a avea o viaţă echilibrată, iar în cazul în care suferim, dăm fuga la doctor. Când însă intervine o afecţiune ascunsă, uneori ajungem la medic prea târziu. Aşa se poate întâmpla în cazul glaucomului, supranumit şi boala orbirii în tăcere. În România nu există statistici oficiale legate de incidenţa acestei deficienţe oftalmologice, însă se estimează existenţa a 7,5 milioane de cazuri. Medicii braşoveni avertizează asupra faptului că, persoanele cu hipertensiune arterială sunt predispuse să dezvolte glaucom, ţinând cont că în zona noastră numarul celor cu tensiune crescută este mare.
„Boala orbirii in tacere" afecteaza in medie 3% din populatia globala, in majoritate varstnici. La nivel mondial se estimeaza un numar de bolnavi de glaucom intre 65 si 105 milioane, dintre care 10% sunt deja in stadiul de orbire. In Romania nu exista statistici oficiale, dar se aproximeaza existenta a 7,5 milioane de cazuri. In orice caz, statisticile arata ca glaucomul este a doua cauză de orbire la nivel mondial.
Boala apare, in general, la persoanele trecute de 50 de ani si afecteaza mai frecvent femeile decat barbatii. In cazul in care boala se manifestă la vârste de până în 40 de ani este pusa pe seama eredităţii, dar glaucomul poate fi prezent chiar si la nastere.
In fazele incipiente glaucomul nu se manifesta, de aceea cel afectat nu isi dea seama ca sufera de aceasta boala, mai ales ca nu doare, insa persoana care si-a pierdut vederea cu ceva timp inaintea depistarii galucomului, orbeste pur si simplu. Tratamentul consta in administrarea de picaturi, pastile, terapie cu laser sau se poate efectua o interventie chirurgicala, insa asa cum ne spun si medicii de fiecare data, profilaxia este de baza.
Avem grijă să ne păstrăm silueta, uneori cu