Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, crede că la combinatul din Râmnicu Vâlcea salariile au crescut cu 50%, lucru care a destabilizat balanţa societăţii. O altă cauză a intrării în insolvenţă ar fi cumpărarea diviziei de petrochimie de la Arpechim Piteşti.
Achiziţia activelor de petrochimie ale Arpechim şi necorelarea dintre evoluţia salariilor cu a veniturilor companiei sunt principalele motive pentru care, în opinia ministrului Vosganian, Oltchim este în insolvenţă. Oficialul a spus ieri, într-o conferinţă de presă, că salariul mediu brut la Oltchim este de 4.000 lei pe lună.
Mai mulţi bani la mai puţini oameni
O comparaţie a efectivului de salariaţi şi a mărimii fondului de salariu arată că în acest interval numărul angajaţilor a scăzut cu 12%, iar fondul de salarii a crescut cu 40%.
„Asta înseamnă că, în această perioadă, salariile de la Oltchim au crescut cu 50%. Interesant este că personalul TESA a scăzut cu 5% ca număr, iar muncitorii din producţie cu 15%. Fondul de salarii pentru persoanele din conducere şi administrativ a crescut cu 53%, iar la muncitori cu 34%“, a explicat Vosganian.
Pe de altă parte, între 2009 şi 2012, veniturile companiei au scăzut de la 1,1 miliarde de lei la 800 de milioane de lei, respectiv cu 33%.
În acest timp, cheltuielile cu personalul plus fondul de salarii a crescut de la 111 la 154 milioane de lei, respectiv cu 40%.
Aliniere cu lefurile din Arpechim
Vosganian a mai arătat că salariile din combinat au crescut semnificativ de la intrarea activităţii de petrochimie a Arpechim în componenţa Oltchim, în anul 2010, când toate remuneraţiile au fost aliniate la cele de la Arpechim, în medie de 3.100 de lei.
„Atunci s-a făcut o medie aritmetică a salariului mediu net din Oltchim, de 1.900 de lei pe lună, şi a celui din Arpechim, de 3.100 de lei, şi s-a