* Bursa din Milano, în declin semnificativ
* Acţiunile marilor bănci italiene au pierdut peste 7%
Rezultatele alegerilor parlamentare din Italia au creat un impas politic la Roma, situaţie care, potrivit aşteptărilor specialiştilor, va afecta redresarea economiei ţării şi, în plus, ameninţă să afecteze întreaga zonă euro.
În alegerile desfăşurate în 24-25 februarie, coaliţia stângii italiene, condusă de Pier Luigi Bersani, a câştigat majoritatea locurilor în Camera Deputaţilor: 29,5% din voturi (340 de mandate), faţă de 29,2% (290 de mandate), cât a obţinut coaliţia de dreapta a lui Silvio Berlusconi.
Coaliţia de stânga a obţinut cele mai multe voturi pentru ambele camere ale Parlamentului, dar, conform legii italiene, are majoritate doar în Camera Deputaţilor, nu şi în Senat, unde dreapta va beneficia de cele mai multe mandate. Stânga va primi 97 de mandate în Senat, cu 31,63% din voturi, faţă de 110 mandate pentru Dreapta, chiar dacă aceasta nu a obţinut decât 30,71% din voturi.
Nu trebuie trecut cu vederea faptul că peste 25% dintre alegători au optat pentru "Mişcarea de Cinci Stele", condusă de comicul Beppe Grillo, ceea ce arată că votul acordat de italieni a fost unul clar împotriva aus-terităţii impuse de premierul Mario Monti.
Formaţiunea lui Monti a obţinut, în alegerile recente, doar 9,2% din voturi.
Alegerile din Italia nu au format în Parlamentul de la Roma o majoritate politică suficient de puternică pentru o guvernare stabilă, iar în condiţiile date, cotidianul Il Messaggero titra, ieri, că rezultatul acestui scrutin este o ţară neguvernabilă.
Fostul premier italian Silvio Berlusconi s-a declarat, ieri, deschis unei alianţe între coaliţia sa de centru-dreapta şi cea de centru-stânga, condusă de Pier Luigi Bersani.
"Italia nu poate fi lăsată neguvernată, trebuie să reflectăm la asta", a spus Berlusc