Depunctări nejustificate, amânări, proiecte vitale pentru comunitate, respinse fără argumente. Pe scurt, tarele accesării fondului european, un sistem birocratic, obtuz şi lovit de interese, aparent invincibil. În premieră însă, o primărie maramureşeană, reprezentată de avocatul Cristian Niculescu-Ţâgârlaş a învins sistemul!. Primăria Ruscova a câştigat procesul cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Acelaşi proiect al Primăriei Ruscova, depus pe celebra măsură 322, a fost punctat iniţial cu 66 de puncte, fiind declarat eligibil, şi ulterior i s-au atribuit numai 27 de puncte. Curtea de Apel Cluj a dat câştig de cauză primăriei şi proiectul ar trebui să intre la finanţare.
Un proiect vital pentru o comunitate locală, aflat la un pas de finanţare şi implementare, dar depunctat peste noapte abuziv, fără explicaţii şi fără argumente. Un scenariu pe care îl cunosc şi îl recunosc mai toţi aleşii din ţară. Zeci, sute de proiecte pe fonduri europene declarate eligibile zac în sertare, fiind depunctate fără ca cineva să schimbe criteriile sau grila de evaluare. Şi evident, fără ca cineva să dea explicaţii.
Primarii s-au obişnuit să se resemneze şi să aştepte o altă sesiune de finanţare sau o altă guvernare. Primăria Ruscova, reprezentată de avocatul Cristian Niculescu-Ţâgârlaş a creat însă un precedent: au învins sistemul!
În vara anului 2009, Primăria Ruscova a depus o cerere de finanţare prin care dorea să acceseze fonduri prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală – PNDR, pentru proiectul „Modernizarea, dezvoltarea şi păstrarea tradiţiilor locale în comuna Ruscova” în cadrul Măsurii 322. Proiectul era unul de tip integrat care cuprindea mai multe obiective vitale pentru comunitate: modernizarea de străzi, construcţia unui centru de zi de tip after school, reabilitarea şi modernizarea căminului cultural î