* Discuţii cu prefectul Lucian – Eduard Simion despre statutul înalţilor funcţionari publici, modernizarea instituţiei prefectului şi reorganizarea administrativ – teritorială
Prefecţii şi subprefecţii s-au reunit de curând la Sinaia pentru dezbateri în cadrul proiectului „Consolidarea performanţei Prefecţilor şi Subprefecţilor din România în contextul integrării în Uniunea Europeană şi al descentralizării administrative şi financiare”, finanţat din fonduri europene, derulat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, în parteneriat cu MAI.
Cu acest prilej, a fost reactivată Asociaţia prefecţilor şi subprefecţilor, mai ales că temele au vizat propuneri de modificare a statutului înalţilor funcţionari publici, în lumina noutăţilor administrative, cea mai importantă fiind regionalizarea de la finele acestui an.
Reporter: Ce presupune acest proiect care se desfăşoară până în februarie 2014?
Lucian Simion: Este un proiect întocmit de o echipă de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, în colaborare cu reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, care proiect a primit finanţare anul acesta. De altfel, o idee deosebită, pentru că se referă la perfecţionarea continuă a celor care ocupă poziţiile de prefect şi subprefect. Până în 2014, va cuprinde mai multe etape, a doua etapă fiind consumată acum, la Sinaia, unde am activat în cadrul a patru module de lucru, pe zonă legislativă, comunicare, de proiecte etc., aşa încât toate concluziile care au fost trase în urma discuţiilor şi a schimbului de informaţii au fost centralizate în documente care vor sta la baza elaborării unei propuneri de modificare, sau de întărire, mai bine spus, a statutului prefectului şi subprefectului din România.
O atare propunere va trece prin circuit, pe la fiecare instituţie a prefectului, se va definitiva şi va constitui un modul de lucr