Din 2014, Romania trebuie sa permita si persoanelor fizice straine sa cumpere terenuri in Romania, fapt care reaprinde spaima ca vor veni strainii sa ne lase fara pamant. De fapt, spaima asta este fara obiect.
Oricare cetatean strain, din UE sau nu, poate cumpara chiar si acum teren in Romania. Singura conditie este sa o faca prin intermediul unei firme inmatriculate aici. Asa se face ca strainii au cumparat deja 700.000 de mii de hectare, adica peste o zecime din suprafata arabila a tarii. Presupusa interdictie nu i-a impiedicat pe un arab (Jihad El Khalil - 35.000 ha) sau pe un austriac (Andreas von Bardeau - 26.000 ha) sa ajunga in top 5 latifundiari romani, scrie agrointel.ro
Chiar si dupa presupusa liberalizare, proprietarii mentionati vor continua sa cumpere terenuri agricole prin intermediul firmelor, nu “pe persoana fizica”, pentru ca firmele au un statut mult mai bun – isi pot deduce TVA si cheltuielile. Ele datoreaza doar impozit pe profit (asta daca exista profit) si nu pe intregul venit, ca un fermier individual. Ba chiar marii proprietari de terenuri – si romani si straini – au interesul ca lucrurile sa ramana exact asa cum sunt acum. In felul acesta vor continua sa cumpere sau sa ia in arenda terenuri la preturi foarte mici.
Ce se va schimba totusi dupa liberalizare? Singurii care ar putea fi atrasi de perspectiva de-a cumpara teren in romania “pe persoana fizica” sunt fermierii mici, care ar fi tentati sa se stabileasca aici cu familiile lor pentru a face agricultura pe suprafete mici si mijlocii – legume, fructe, zootehnie etc. Din 2014, Romania trebuie sa permita si persoanelor fizice straine sa cumpere terenuri in Romania, fapt care reaprinde spaima ca vor veni strainii sa ne lase fara pamant. De fapt, spaima asta este fara obiect.
Oricare cetatean strain, din UE sau nu, poate cumpara chiar si acum t