Un sistem imunitar sănătos te protejează eficient de viroze, alergii, răceli, virusuri sau infecţii
Pentru a contribui la întărirea imunităţii este important să ai o alimentaţie echilibrată, să faci mişcare în mod regulat şi să te odihneşti suficient.
1. Alege alimentele potrivite
Alimentele bogate în proteine precum carnea slabă şi peştele oferă nutrienţi importanţi pentru întărirea sistemului imunitar precum fierul, zincul, compelxul de vitamine B, omega3.
- consumă alimente bogate în proteine la fiecare masă: iaurt la micul-dejun, fasole şi salată la prânz şi carne de pui la cină.
- Consumă fructe şi legume zilnic, aceastea reduc cu 25% riscul răcelilor.
- Mănâncă peşte cel puţin de două ori pe săptămână. Datorită conţinutului de omega 3, peştele reduce semnificativ riscul infecţiilor respiratorii.
2. Bazează-te pe suplimentele alimentare
Deşi, există pe piaţă mai multe produse care promit întărirea sistemului imunitar, cele mai eficiente sunt vitamina D şi probioticele.
3. Fă mişcare regulat
O metodă simplă prin care îţi creşti imunitatea este exerciţiul fizic. Făcând mişcare în mod regulat poţi reduce nivelul de stres şi riscul de osteoporoză, de boli de inimă şi diferite tipuri de cancer. Cele mai benfice sunt exerciţiile moderate, practicate de câteva ori pe săptămână. Orice fel de exerciţiu fizic ajută, inclusiv ciclismul, mersul pe jos, înotul, yoga.
4. Odiheneşte-te suficient
Fără odihnă suficientă, sistemul imunitar nu are destule resurse pentru a lupta împotriva bolilor. Majoritatea adulţilor au nevoie de aproximativ 7-9 ore de somn pe noapte. Pentru un somn odihnitor fă exerciţii, evită cofeina şi alcoolul şi menţine o temperatură confortabilă în dormitor.
Sursa: doctorulzilei.ro
Un sistem imunitar sănătos te protejează eficient de viroze, alergii, răceli,