La mijlocul săptămânii trecute, noua conducere a societăţii Romaltyn Mining a fost prezentă în Baia Mare la o întâlnire cu primarul Cătălin Cherecheş, consilierii locali, cei de la Mediu, organizaţii ecologiste, închipuite sau reale, specialişti în geologie şi minerit, presa băimăreană. Dezbaterea a durat aproape trei ore şi a fost interesantă, mai ales că noul acţionar al societăţii, Ion Sturza, s-a dovedit a fi un interlocutor deschis, franc cu un accent moldovenesc, care l-a făcut simpatic. Au fost discuţii pe subiect, dar şi derapaje din partea celor care consideră că ecologia înseamnă să nu produci nimic, eventual scoţi aur prin bătăile aripilor de fluturi albaştri şi oftaturile soţiilor de ortaci şomeri, ce îşi pierd timpul prin lăcaşurile de cultură ale oraşului.
În prima parte a dezbaterii, primarul Cătălin Cherecheş a expus un punct de vedere corect, respectiv, a cerut celor de la Romaltyn să expună în faţa consilierilor toate „secretele”, noii structuri de acţionariat, ce intenţionează să se realizeze, care este stadiul demersurilor societăţii, care ar fi beneficiile comunităţii, dar mai ales dacă activitatea de la Romaltyn are efecte negative asupra sănătăţii băimărenilor. Primarul a fost şi critic, dar a cerut şi opinia investitorului, care a cumpărat 49% din acţiunile Romaltyn, respectiv, Ion Sturza.
„Am dorit să facem această întâlnire pentru a afla din partea proprietarilor societăţii Romaltyn care sunt intenţiile cu privire la această investiţie preluată de dânşii şi, având în vedere toate discuţiile de-a lungul timpului, având în vedere, la un moment dat, poziţia opiniei publice băimărene faţă de aceste aspecte, trebuie să aflăm adevărul. E de ştiut că municipiul Baia Mare nu este o autoritate care să reglementeze din punct de vedere al mediului activităţile. Aici sunt alte entităţi care pot să certifice dacă