Iarăş. Un sat înghesuit printre dealuri, de-a lungul Oltului, la distanţă egală (30 de kilometri) de Braşov şi Sfântu Gheorghe. Pe hartă e greu de găsit, chiar şi cu GPS-ul rişti să te rătăceşti - trebuie mai întâi să cauţi temeinic pe Google ca să dai de el. Administrativ, e în Covasna, ţine de comuna Hăghig, dar sătenii, vreo 250 de familii, sunt români în marea lor majoritate, nu puţini "imigraţi" aici după revoluţie, din Braşov, Sf. Gheorghe şi chiar din Bucureşti.
Şosea asfaltată ca-n palmă, electricitate, apă şi canalizare, case arătoase, aproape toate "ornate" cu antene parabolice TV, iar în mai fiecare curte sau la poartă - cu cel puţin o maşină, de la Matiz şi Logan până la ultimele modele de Mercedes sau Audi. Lipseşte - "din cauza reliefului, suntem într-o vale cu dealuri de jur împrejur, unde nu e semnal" - doar internetul, "când avem treabă pe net, ne luăm laptopurile şi urcăm pe dealul din spatele casei, unde putem prinde semnalul". În schimb, surprinzător, telefonia mobilă funcţionează fără probleme, indiferent de reţea.
"Băştinaşi de-a treia generaţie"
Cei care îmi explică "treaba cu netul" sunt doi tineri ce se recomandă cu umor drept "a treia generaţie ai clanului Colţea în Iarăş ": Iosif Colţea, 25 de ani, şi sora sa Marinela, cu doi ani mai mare. El e deja însurat, soţia sa, Bianca - o brunetă de prin părţile Sătmarului, care i-a spus "da" după o lună de "şedere de probă într-un fund de sat de care n-a auzit nimeni" - i-a dăruit-o acum doi ani pe Miriam, iar în vară va mai aduce pe lume o fetiţă, pe care o vor boteza Marta. În schimb Marinela, sora lui, e încă "solistă" şi nici nu se grăbeşte cu măritişul, zice că nu i-a ieşit încă în cale ursitul şi n-are timp să umble să-l găsească, e ocupată până peste cap, de dimineaţă până seara. "Nici o grijă, că de asta n-are scăpare, când o fi să fie!", o "consolează" într-un glas p