Companiile de asigurări au subscris, în 2012, prime brute totale de 8,3 miliarde lei, în creştere cu circa 6% comparativ cu anul 2011, potrivit cifrelor raportate Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor de către asigurători.
Pe segmentul asigurărilor generale, subscrierile asigurătorilor s-au situat la 6,5 miliarde lei, înregistrându-se astfel o creştere cu peste 6,3% faţă de anul anterior. Asigurările de viaţă au generat subscrieri de 1,8 miliarde lei, nivel cu 3,75% mai mare faţă de cel raportat în 2011. În portofoliul de asigurări generale, ponderea cea mai mare, respectiv de 79% din total, a fost deţinută de subscrierile pentru clasele de asigurări auto - Casco şi RCA - şi de cele pentru asigurările de incendiu şi alte calamităţi naturale. Asigurările facultative Casco au deţinut o pondere de aproape 30% din portofoliul total de asigurări generale, cu subscrieri de peste 1,9 miliarde lei, în scădere cu 3,72% faţă de 2011.
Tendinţa de scădere a subscrierilor pe această clasă de asigurări a încetinit semnificativ, comparativ cu cea înregistrată pentru perioada 2011/2010, când s-a situat la 18,79%. Pe zona asigurărilor de incendiu şi alte calamităţi naturale s-a înregistrat o scădere ce a depăşit 8%, aferentă unei valori a subscrierilor de aproape 1,1 miliarde lei. Pe clasa asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA şi CMR), volumul primelor brute subscrise s-a situat la circa 2,1 miliarde lei, în creştere cu 8,34%. Evoluţia pozitivă pe zona de subscrieri a fost însoţită de o tendinţă similară, înregistrată la nivelul ratei daunei brute pentru această clasă de asigurări, care s-a situat la 82,51%, la sfârşitul anului 2012, faţă de nivelul de 103,46%, înregistrat la finalul anului anterior. Deşi scăderea ratei daunei brute este un semnal pozitiv, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor consideră că pentru menţinerea acestei tendinţe este