Tarile europene cu cei mai multi copii amenintati de saracie sau excluziune sociala sunt Bulgaria (52% dintre persoanele sub 18 ani) si Romania, urmate de Letonia (44%), Ungaria (40%) si Irlanda (38%, date din 2010), potrivit unui studiu efectuat de oficiul european pentru statistica Eurostat, citat de AFP.
Peste un sfert dintre persoanele cu varste sub 18 ani din Uniunea Europeana sunt amenintate de saracie sau excluziune sociala, iar riscul creste puternic atunci cand parintii au un nivel redus de educatie.
In 2011, 27% dintre copii erau amenintate de aceste riscuri, fata de 24% in randul adultilor cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani si 21% in randul segmentului de populatie peste 65 de ani.
Proportia creste cu aproape o treime in randul copiilor proveniti din randul emigrantilor, respectiv in cazul in care cel putin unul dintre parinti nu este nascut in tara de rezidenta.
In schimb, in Suedia, Danemarca si Finlanda doar 16% dintre copii sunt in aceasta situatie. Aceste tari sunt urmate de Slovenia (17%), Olanda (18%) si Austria (19%).
Cu cat nivelul de educatie este mai redus, cu atat riscul de saracie sau excluziune creste: peste jumatate dintre copiii ai caror parinti nu au depasit primul ciclu de invatamant secundar sunt amenintati de saracie sau excluziune sociala. Proportia se reduce la 7% pentru cei ai caror parinti au facut studii superioare.
Diferenta cea mai marcanta se inregistreaza in Romania: 78% dintre copiii ai caror parinti au nivel redus de educatie sunt amenintati de saracie sau excluziune, fata de 2% pentru cei ai caror parinti au facut studii superioare. Tarile europene cu cei mai multi copii amenintati de saracie sau excluziune sociala sunt Bulgaria (52% dintre persoanele sub 18 ani) si Romania, urmate de Letonia (44%), Ungaria (40%) si Irlanda (38%, date din 2010), potrivit