România ocupă locul 13 în topul Ernst & Young care măsoară atractivitatea pentru investitori a proiectelor de energie regenerabilă din 40 de ţări, păstrându-şi poziţia deţinută în anul anterior. Raportul Renewable Energy Country Attractiveness Indices, aferent perioadei decembrie 2012 - februarie 2013, plasează România înaintea unor ţări ca Polonia,Turcia, Spania şi Austria.
În privinţa atractivităţii investiţiilor în funcţie de tipul surselor regenerabile vizate, România se situează în topul energiei eoliene pe locul 10, la fel ca şi în ediţia anterioară a raportului, din noiembrie 2012, după mari puteri economice ca Germania, China, Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa. Referitor la energia solară, România se situează în a doua parte a clasamentului, pe locul 24, dar înaintea Poloniei şi Bulgariei. Ernst & Young remarcă, însă, că această piaţă este foarte activă în România, ceea ce indică proiecţii de creştere substanţială în 2013 a puterii instalate de capacităţi solare.
Aceste proiecţii sunt susţinute şi de gradul avansat de dezvoltare a acestor proiecte, procesul mai simplu de autorizare decât la celelalte forme de energie regenerabilă, durata de dezvoltare mai scurtă, dar mai ales schema mult mai avantajoasă de susţinere a investiţiilor în energie solară decât la celelalte forme de energie regenerabilă. EDP Renovaveis, divizia de energie regenerabilă a EDP, dezvoltă deja în România proiecte de energie solară cu o putere combinată de 39 MW, planificate să fie finalizate în primul trimestru al lui 2013.
Acestea sunt primele proiecte de energie solară ale grupului EDP. De asemenea, RCS & RDS a făcut două achiziţii în domeniul energiei solare, capacitatea totală a proiectelor preluate fiind de 13,7 MW. Efervescenţa segmentului solar a fost totuşi uşor temperată de anumite discuţii din piaţă despre modificarea schemei de susţinere a proiect