Lipsa somnului poate avea efecte dezastruoase asupra organismului, favorizând o serie de boli, de la cele cardiovasculare, diabet și obezitate până la afecțiuni cerebrale.
Cercetătorii de la University of Surrey au comparat rezultatele probelor de sânge prelevate de la 26 de persoane după o săptămână în care au dormit zilnic zece ore pe zi cu cele prelevate după o săptămână în care s-au odihnit mai puțin de șase ore pe noapte. În final, s-a ajuns la concluzia că peste 700 de gene au fost afectate de acest deficit de somn.
Medicii spun că fiecare genă are instrucțiuni clare și contribuie la crearea unor proteine, într-un anumit ritm. Cele care au devenit prea active au început să producă mai multe proteine, afectând echilibrul natural al organismului. Sistemul imunitar este puternic afectat de aceste program deficitar de odihnă.
„Somnul contribuie în mod clar la refacerea organismului. Odată dereglat acest echilibru, apar o serie de tulburări și inflamații, care duc în final la îmbolnăvire.În plus, ceasul biologic este profund afectat”, a declarat, pentru bbc.co.uk, profesorul Colin Smith, de la University of Surrey.
CITIȚI ȘI:
TOP 3 RECOMANDĂRILE EDITORILOR: ACUZAȚII DE PLAGIAT. Zeci de lucrări de diplomă identice la Facultatea de Stomatologie din BucureștiEmma Nicholson l-a susţinut pe Băsescu în faţa lui GâdeaPeripeţiile unui englez în business-ul dâmboviţean. "România, ca o pisică nebună care-şi vânează singură coada"
TOP 3 CELE MAI POPULARE ŞTIRI DE PE EVZ.RO: Horoscopul lui Dom' Profesor. Astăzi sunt avantajate zodiile Taur, Gemeni, Leu, Balanţă, Vărsător, PeştiBRUNETA care a uimit lumea cu FRUMUSEŢEA ei. Tatăl ei CELEBRU a ţinut-o ascunsă /VIDEOIubit de FEMEILE CELEBRE. Bărbatul cu personalitate BIPOLARĂ care NU le DEZBRACĂ /VIDEO