O plimbare prin Bucureşti te face să crezi că se construieşte după voia inimii şi lărgimea buzunarului, fără a se respecta un proiect, o viziune pe termen lung. Totul pare o încropeală orientală, un „mai las eu, mai dă şi tu şi ne-nţelegem”. E adevărat, o să avem un PUG, dar credem că decalogul biblic va fi mai respectat decât acest plan. Despre statul mafiot, noul PUG, puţa lui Traian şi pistele de biciclete vorbim azi cu Nicuşor Dan.
Reporter: Salvează noul PUG Bucureştiul? Măcar de Popoviciu?
Nicușor Dan: Dacă facem un pas în spate şi analizăm întrebarea ta, constatăm că trăim într-un stat mafiot şi, mai rău, am interiorizat această stare de fapt. Într-o lume normală PUG-ul şi administraţia nu trebuie să ne salveze de nimeni, ci trebuie să conlucreze în a ne oferi o viaţă confortabilă. Revenind la concret, am avut de ales între rău şi foarte rău. A câştigat echipa Universităţii de Arhitectură, care i-a proiectat lui Popoviciu un turn de 30 de etaje în Parcul Tineretului, şi a pierdut echipa lui Gabrea, care i-a proiectat lui Popoviciu complexul Băneasa. Dacă Primăria era în slujba cetăţeanului şi nu a grupurilor de interese, ar fi organizat un mare concurs de urbanism pentru noul PUG. Aşa, a ales să lucreze cu „ai noştri”. Vor fi presiuni enorme pentru a ridica nivelul de înălţime în PUG pentru zone în care unii au cumpărat şi mi-e foarte teamă că Universitatea de Arhitectură nu se va opune.
Rep: Am avut şi înainte un PUG, dar se completa cu PUZ-uri după interes. Ce garanţii avem că ăsta nou n-o păţeşte la fel?
N.D.: Nu avem. Pe de o parte, parlamentul tocmai a aprobat legea care dă voie din nou Primăriei Generale să dea etaje în plus cui cere. Premierul reformist Ponta e viteaz când se luptă cu programa şcolară, nu e la fel de viteaz când se luptă cu mafia imobiliară a baronilor săi. Pe de altă parte, instituţiile de control,