În Vrancea, peste 10 mii de persoane sunt expuse la diferite noxe la locul de muncă. Cele mai multe persoane lucrează în industria textilă, mai exact 5.993, ele fiind expuse la pulberi textile şi zgomot. În spitalele vrâncene lucrează 1.720 de persoane, acestea fiind expuse la agenţi fizici, chimici, biologici şi stres. Peste 1.000 de persoane care lucrează în industria lemnului sunt expuse la factori de zgomot şi pulbere de lemn. Domeniile în care angajaţii sunt expuşi la diferite noxe sunt şi confecţiile metalice, masele plastice, industria materialelor de construcţii, service-urile auto, industria alimentară, dar şi tipografiile. Totuşi, spre deosebire de 2011, când au fost raportate patru cazuri de boală profesională, anul trecut nu a fost semnalat niciun caz de boală profesională, potrivit raportului de activitate al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP).
Anul trecut, inspectorii DSP au efectuat măsurători ale nivelului de zgomot în 45 de unităţi din industria construcţiilor, prelucrare a lemnului, alimentară, confecţiilor metalice, maselor plastice, materialelor de construcţie şi industria de celuloză. În urma verificărilor, s-au constatat depăşiri ale li-mitei maxime admise la 16 unităţi, din care cele mai multe aparţinând industriei lemnului. Drept urmare, au fost făcute recomandări privind dotarea cu echipament individual de protecţie, cum ar fi căştile şi antifoanele, dar şi despre retehnologizarea procesului de producţie.
Tot anul trecut, au fost verificate 43 de unităţi din industria textilă, a celulozei, confec-ţiilor metalice, maselor plastice, materialelor de construcţie, alimentară şi într-un spital, de unde s-au recoltat probe pentru determinarea diferitelor tipuri de pulbere. Astfel, în urma controalelor s-au constatat depăşiri ale valorilor noxelor la 9 unităţi, majoritatea din industria textilă. În urma acestor controale, inspectorii