Există o polemică în piaţă cum că Banca Naţională a României a pervertit moneda naţională. Interesant, dar este o trăsnaie să spui un asemenea lucru, a declarat, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, la un eveniment de specialitate.
“Într-o comentariu ce face o analiză, chiar dacă este fugitivă, a ceea ce au făcut băncile se ajunge la concluzia că dacă în ultimii 100 de ani Fed-ul a pervertit moneda într-o anumită măsură, BNR a pervertit-o mai mult în 20 de ani decât a făcut-o Fed-ul în 100 de ani. Autorul pleacă de la ideea că puterea de cumpărare a monedei noastre ar fi scăzut în această perioadă de 2.500 de ori, este derutantă afirmaţia în sensul a ce înseamnă puterea de cumpărare. Este o trăsnaie să spui că Banca Naţională a României a pervertit moneda naţională în această perioadă”, a spus consilierul guvernatorului băncii centrale.
Adrian Vasilescu a arătat că o altă polemică legată de banca centrală este cea privind suma cu care împrumută băncile prin operaţiunea repo. “Polemica sună cam aşa: Banca Naţională strânge şurubul la lichiditate. Ceea ce trebuie ştiut este faptul că în momentul în care BNR împrumută băncile, aceasta ia în calcul când face asemenea ondulaţii, realitatea pieţei”, a afirmat Vasilescu.
“Vine domnul Ţiriac şi spune că leul este supraevaluat, în primul rând este foarte greu de spus într-o economie de piaţă, în care circulaţia este liberă şi intensă că putem să vorbim de o monedă artificială, controlată şi că este supraevaluat. Am văzul în acest început de an ceea ce nu am văzut de multă vreme, în primul rând au venit investitori străini în România şi au cumpărat titluri de stat pe termen mediu. Acest lucru ne arată că ceva s-a schimbat în judecata lor şi că vor o relaţie de lungă durată cu România. De asemenea, am văzut dobânda coborând către 1% şi leul s-a apreciat, nu este un paradox, este o nouă realitate, pro