Carnea de cal nu a ajuns doar în lasagna, ci și în chifteluțe sau pizza. Criza se prelungește Sursa: BBC
Aproape că nu există ţară din Europa în care să nu fi ajuns scandalul cărnii de cal. În loc să se potolească, afacerea ia o amploare tot mai mare pe zi ce trece, afectând un număr uriaş de companii. Ultima pe listă este producătorul de mobilă suedez IKEA, în ale cărui restaurante din Cehia au fost descoperite chifteluţe etichetate ca având conţinut de carne de vită şi porc, în timp ce în realitate conţineau carne de cal. O dată alarma trasă, conducerea IKEA a luat şi primele măsuri: retragerea temporară de la vânzare a acestor produse din 14 ţări, printre care se numără Ungaria, Franţa, Suedia, Marea Britanie, Portugalia şi Italia.
Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în România, măsura fiind temporară. „Chifteluţele testate pozitiv cu urme de carne de cal din Republica Cehia nu au ajuns niciodată la vânzare în vreun restaurant IKEA (nici în România). Totuşi, noi am decis scoaterea temporară a chifteluţelor de la vânzarea din magazinul din Băneasa pentru verificarea suplimentară”, a declarat Cornel Oprişan, retail manager IKEA România.
Goana după profituri
„O expplicație pentru amploarea scandalului este preţul mai mic al cărnii de cal (cu 25-30% mai ieftină decât carnea de vită)”, susţine Dragoş Frumosu, preşedintele sindicatelor din industria alimentară. El vorbeşte de fraudă (carne de cal vândută la preţ de vită), decont ilegal de TVA sau înşelarea populaţiei (există state în care nu se consumă carne de cal). „Panicaţi de scăderea vânzărilor, producătorii găsesc tot felul de soluţii. Aşa de exemplu, scriu pe etichetă carne de vită, pentru că e mai scumpă. Preţul produsului va fi mai mare, la fel şi profitul lor”, mai spune Frumosu.
„Noi am scos temporar chifteluţele de la vânzare din magazinul din Băneasa pentru verifi care suplimentară.” @N