ICCJ va trimite magistraţilor suedezi o adresă prin care cere în continuare audierea lui Gregorian Bivolaru prin comisie rogatorie, după ce instanţa străină a solicitat celei române să spună dacă mai insistă în acest demers, context în care judecarea procesului a fost amânată.
Instanţa supremă a amânat, marţi, pentru 22 martie dezbaterile din dosarul lui Bivolaru, după ce de la termen au lipsit martorii citaţi cu mandat de aducere.
În acest context, magistraţii au constatat că la dosar a fost depusă o adresă a instanţei din Suedia la care s-a cerut anterior audierea lui Gregorian Bivolaru prin comisie rogatorie şi trimiterea declaraţiei acestuia la dosarul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
În adresa respectivă, autoritatea suedeză solicita să i se spună dacă instanţa din România insistă în audierea în comisie rogatorie a lui Bivolaru. ICCJ va trimite, astfel, un răspuns prin care va arăta că se doreşte în continuare audierea lui Bivolaru.
Totodată, instanţa supremă va trimite la parchet o adresă prin care va solicita informaţii referitoare la patru martori cu indentitate protejată din dosarul lui Bivolaru. Concret, instanţa vrea să ştie dacă aceştia se mai află în programul de protecţie a martorilor şi dacă ei pot fi citaţi după identităţile reale, pentru audierea la instanţă, în şedinţă publică.
De asemenea, ICCJ va contacta una dintre părţile civile din acest proces, stabilită în Portugalia, care a arătat printr-o scrisoare transmisă la dosar că doreşte să dea o declaraţie privind pretenţiile civile, declaraţie pe care însă doreşte să o facă doar prin videoconferinţă. În acest sens, instanţa a arătat că va contacta partea civilă, pentru a pune la dispoziţie o adresă în vederea citării la sediul instanţei.
În 12 aprilie 2012, instanţa supremă a decis să reţină spre rejudecare dosarul în care Gregorian Bivolaru