Traian Băsescu, preşedintele României, arată într-un interviu pentru „Adevărul“ de unde rezidă diferenţa de productivitate dintre SUA şi Uniunea Europeană.
O discuţie cu Traian Băsescu despre bugetul european este esenţială din două motive. Primul este dat de poziţia extrem de dură şi de tranşantă a Parlamentului European, care refuză cu îndârjire să accepte acordul negociat de şefii de state şi de guverne, ceea ce deschide calea pentru noi negocieri. Sau, în cazul în care acestea vor eşua, să se ajungă la un nou Summit, de data aceasta unul de mare criză. Al doilea motiv este dat de fundalul dezbaterii pentru bugetul european, marea miză a tuturor bătăliilor politice din acest moment de la Bruxelles: remodelarea tratatelor existente, fie prin modificări, fie, pur şi simplu, prin propunerea unui nou text. Este vorba despre o dispută majoră cu consecinţe dintre cele mai importante, deoarece, în viziunea unora dintre actorii majori, în orice caz a Parlamentului European, ar trebui să se renunţe la principiul sacrosanct al consensului în cadrul Consiliului, ceea ce ar crea, instantaneu, o nouă hartă a puterii la nivelul UE. „Adevărul“ vă oferă un interviu realizat ieri, la Cotroceni, cu preşedintele României.
„Adevărul“:Aţi făcut parte din elita care a decis bugetul european. După multe negocieri, s-a ajuns la o soluţie. Din nefericire, Parlamentul European vine să întoarcă situaţia. Aş vrea să citez vorbele unui personaj pe care îl cunoaşteţi bine, Joseph Daul: „Acest Summit nu a fost european decât cu numele, a semănat cu o negociere între vânzători de covoare“. Este o afirmaţie foarte dură. Vă simţiţi atins de această imagine a vânzătorilor de covoare?
Traian Băsescu: Aş începe spunând că pe Joseph Daul îl cunosc foarte bine, îi înţeleg dezamăgirea profundă pentru pasul înapoi făcut în acest buget al Uniunii. Pe de altă parte, trebuie să recunosc că