O școală din București. Ora 8.00! Copiii din clasa a II-a A sunt gata de ora de sport! „Aliniați-vă la linia albastră! Toți! Alexandru, mai repede”, se aude vocea gravă a profesorului de sport.
„Domnu’ profesor! Ştiţi, eu sunt răcit. Nu pot face sport azi”, i se adresează dascălului un puşti mai rotofei. Alţi doi se scuză invocând motive specifice vârstei. Cei trei se retrag pe o băncuţă, la margine, şi încing o discuţie aprinsă pe tema unor jocuri de calculator.
Urmează încălzirea. O alergare uşoară, exerciţii lejere. Fluierul profesorului răsună în sala în care au oră alte două clase, una de a IIIa şi o alta de „zero”. Ultimii, încă adormiţi, e abia 8.00, sunt lăsaţi la program liber!
„Tovarăşul” ne privea de pe perete
Cei din clasa a II-a A trec la fel de fel de jocuri. Profesorul le aduce un set de conuri de plastic, aşa cum vezi la încălzirea dinaintea meciurilor că folosesc fotbaliştii adevăraţi. N-am mai asistat la o oră de sport din liceu de vreo 30 de ani! Cât de mult s-a schimbat ora de sport! Înainte de ’90, erau colegi care fugeau de ora de sport! Veneau cu scutiri, în care cel mai des se invoca astmul. Nu i-am înţeles niciodată pe părinţii care încurajează chiulul, chiar şi legal, de la ora de sport.
Ca şi acum, n-aveam mai mult de două ore pe săptămână. Condiţiile erau însă altele. Vara mai mergea, pentru că ieşeam afară, pe terenul de zgură. Iarna însă ne-o petreceam într-un soi de sală de clasă din care lipseau băncile, dulapurile şi catedra. Până şi tabolul „Tovarăşului” era pe perete. Cum ne privea el, din cui, pe noi, pionierii, alergând!
„Proful” vorbeşte doar cu aprobare
Ora de sport s-a încheiat. Am făcut câteva fotografii şi amân discuţia cu profesorul pentru a doua zi. E prea ocupat azi. Copiii salută şi o rup la fugă spre clasă. Îi aşteaptă matematica, româna. Astea-s baza! Mă înfiinţez a doua zi la sala de