După ultima discuţie a reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional (FMI) cu Guvernul României, în care s-a stabilit privatizarea Poştei Române, instituţia a început procedura de căutare a unui investitor privat şi a pus pe hârtie condiţiile pe care acesta trebuie să le îndeplinească. După ultima discuţie a reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional (FMI) cu Guvernul României, în care s-a stabilit privatizarea Poştei Române, instituţia a început procedura de căutare a unui investitor privat şi a pus pe hârtie condiţiile pe care acesta trebuie să le îndeplinească.
← Cele 150.000.000 € reprezintă preţul de pornire a licitaţiei pentru privatizarea Companiei Naţionale Poşta Română
Ca urmare a experienţei eşuate din septembrie, când Dan Diaconescu (DD) a promis o sumă exorbitantă în cadrul licitaţiei pentru privatizarea Oltchim şi i-a lăsat la final atât pe angajaţi, cât şi pe guvernanţi cu ochii în soare, Poşta Română a pus la punct un “scut anti-DD”, pentru a evita acest scenariu.
Acum, primordial este ca investitorii interesaţi să preia compania de stat să dovedească, încă de la începutul negocierilor, că dispun de capital în numerar de minimum 150 de milioane de euro. O a doua condiţie e ca aceştia să nu mai fi participat la nici o licitaţie trucată sau neserioasă. O ultimă clauză este ca investitorii să facă dovada că nu au restanţe bugetare.
În plus, doritorii trebuie să scoată din buzunare 50.000 de euro pentru dosarul de prezentare şi alţi 5.000 de euro taxa de participare la cea de-a doua etapă a procesului de privatizare.
Documentele, împreună cu garanţia de participare, în valoare de peste două milioane de euro, trebuie depuse până la data de 11 aprilie, urmând ca în iunie să fie semnat contractul de privatizare.
Angajaţii Poştei Române au organizat mai multe acţiuni de protest atât în ţară, cât şi în Capitală, nemulţumiţi