Toate companiile pe care Ministerul Economiei deţine pachetul pajoritar trebuie privatizate, iar industria de stat ar trebui redusă la nivel simbolic, la componentele care nu pot fi privatizate, a spus astăzi ministrul de resort, Varujan Vosganian. Sursa: Reuters
"Câtă vreme statul va fi actor şi arbitru, economia de piaţă va induce un factor de distorsiune. Obiectivul nostru pe aceşti patru ani este să reducem industria de stat doar la un nivel simbolic şi numai la componente care nu pot fi privatizate, pentru că nu văd cum am putea privatiza Porţile de Fier I, Barajul de la Vidraru sau reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă ori, poate, anumite componente ale industriei de apărare sau anumite tronsoane ale căilor ferate de pasageri. În rest, totul trebuie privatizat'', a afirmat Vosganian, citat de Agerpres.
Ministrul Economiei susţine că există cel puţin patru componente ale pariticipaţiilor statului la companii.
Companii necrozate - Nu mai pot fi salvate
O primă componentă este cea a societăţilor aflate "în stare de necroză", precum Fortus Iaşi sau Rulmentul Bârlad, care nu mai pot fi salvate, dar care au active care pot fi introduse în circuitul economic.
''Acestea au active care pot fi reintroduse în circuitul economic. Cel puţin cu administraţiile locale din câteva judeţe, am convenit transferuri ale unor terenuri care să susţină parcuri industriale în zonele respective. Chiar cu unele administraţii locale procedurile sunt destul de avansate, astfel încât activele statului să susţină în continuare procese industriale de vârf'', a arătat Vosganian.
Participaţiile minoritare – privatizare prin bursă
O a doua componentă se referă la societăţile unde statul este minoritar. În această privinţă, se va apela la bursă, acolo unde este posibil, iar pe de altă parte va fi solicitat parteneriatul i