Comuna bihoreană Diosig a decis să atragă turiştii prin tradiţii şi istorie. Podgoria Diosig a fost cunoscută în zonă de sute de ani. Aşa că, în fiecare an, la Diosig are loc Balul strugurilor şi un celebru concurs de vinuri, la care participă producători din România şi Ungaria. Numai în acest an au fost înscrise în competiţie peste o sută de soiuri de vinuri. După modelul Waterloo, la Diosig se organizează în fiecare an bătălia de pe Valea din Nyúzó.
Peştele, vinul şi coniacul în restaurantele vieneze
La 35 de kilometri de Oradea se află localitatea Diosig, o comună de la frontiera cu Ungaria. Numele acesteia a apărut în registrul papal pentru prima dată între 1332-1337. Comuna a ajuns proprietatea lui Gavrilaş Movilă prin căsătorie şi Constantin Şerban, voievod român refugiat, a primit-o drept gaj. Zona a devenit însă cunoscută în 1551, când episcopul György Frater a discutat la Diosig cu trimişii lui Ferdinand al V-lea referitor la predarea Transilvaniei. În anul 1658, în timpul principellui Gheorghe Rakoczi al II-lea, localitatea a fost devastată de către tătari, iar în anul 1660 de către turci. Apoi, în perioada 1660 – 1686, Diosigul a devenit proprietatea comandantului şef şi al Fiscului din Transilvania, iar în 1692 a fost considerată a doua aşezare ca mărime din judeţ, la concurenţă cu Debreţinul. Conform unei ştampile folosită între anii 1608 şi 1691, Diosig înseamnă „colţ de nuci”.
Şcoala reformată din Diosig a devenit mai târziu filiala Colegiului din Debreţin. În secolul al XVIII-lea au apărut breslele la Diosig: în 1714 cea a croitorilor şi pantofarilor, în 1733, a blănarilor şi în 1735, asociaţia comercianţilor greci. Localitatea era cunoscută pentru cultivarea tutunului, iar peştele de Diosig era servit în restaurantele din Viena. În 1795 Diosigul avea şi imprimerie. După Revoluţia de la 1848, localitatea s-a dezvoltat. În 1870 a fo