Opt din 10 tineri din mediul rural vor să meargă la lucru în străinătate, conform unui studiu
al World Vision. Organizaţia dă alternativa: plasamente naţionale în ferme private autorizate.
Organizaţia World Vision România vrea să creeze un sistem de ferme private, unde elevii şi studenţii de la ţară să fie pregătiţi şi certificaţi pentru o carieră în agricultură şi dezvoltare rurală, dar şi să genereze o strategie naţională de promovare a învăţământului profesional şi tehnic agricol. Actorii implicaţi în aceste proiecte şi-au exprimat ieri în cadrul unei dezbateri la Cluj-Napoca.
Mircea Ciurea, Cooperativa Agricolă Someş-Arieş: „Studenţii sosiţi la mine la fermă de la Universitatea de Ştiinţe Agricole erau foarte plictisiţi, fumau; spuneau că ei vin doar pentru adeverinţa de practică. Unul singur a demarat o afacere, pe 102 ha, la Fundătura, însă s-a lovit de greutăţi pentru că nu avea utilaje".
Dana Buzducea, World Vision: „Opt din 10 dintre tinerii din mediul rural vor să migreze în străinătate. Ar trebui ca fermierii care primesc tineri să fie motivaţi financiar".
Avram Fiţiu, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară: „Nu avem o lege a statutului agricultorului, fermierului sau ţăranului. Învăţământul agronomic nu este pregătit pentru aceste categorii. În Europa ferma e familială, iar ţăranul sau soţia sa trebuie să fie tractorist, portar, mecanic, contabil. Un milion de copii trebuie să meargă o dată pe an la o fermă să vadă că laptele îl dă vaca".
Iuliu Suătean, Direcţia Agricolă: „Niciun fermier nu a primit vreo solicitare pentru a-i primi pe juniorii din satul vecin. La târgul Agraria va fi o sală în care să se întâlnească elevii cu fermierii. Acolo pot vedea şi tehnologii, şi animale".
Marton Horvath, Primăria Mociu: „În România am distrus liceele agricole, CAP-urile, IAS-urile. Aici câştigă intermediar