La sfârșitul săptămânii, elvețienii sunt chemați să decidă la referendum dacă să plafoneze sau nu salariile și primele marilor directori de companii sau de bănci. Inițiativa, numită Minder, după cel care a conceput-o, a fost deja extrem de criticată de șefii marilor companii. Totuși, ultimele sondaje arată că majoritatea elvețienilor ar accepta ideea. În cazul unui “da”, acționarii vor fi cei care vor decide, de acum înainte, salariile directorilor. Iar dacă respectivul director decide să treacă peste decizia lor, riscă închisoarea.
Vineri, președintele demisionar al gigantului farmaceutic elvețian Novartis, Daniel Vasella, a renunțat la bonusul de loialitate de 72 de milioane de franci elvețieni. A făcut-o degeaba, pentru că răul a fost deja produs în ochii opiniei publice, notează publicația economică franceză „Les Echos”. Afacerea e cu atât mai importantă cu cât, duminică, elvețienii vor merge la referendum, unde vor trebui să răspundă la întrebarea “Acceptați inițiativa contra remunerațiilor abuzive?”. Dacă răspunsul majoritar va fi “da”, cum o arată de altfel ultimele sondaje, va fi o adevărată revoluție pentru țara băncilor și a marilor finanțe. Elveția ar putea deveni astfel o campioană mondială a democrației acționariatului.
Beneficiile financiare ale marilor directori vor fi decise de acționari, care până acum nu aveau niciun cuvânt de spus la acest capitol. Iar bonusurile uriașe cu care plecau până acum directorii de bănci ori de mari companii, indiferent de performanțele avute, vor deveni ilegale. Iar în situația în care deciziile luate de adunările generale de acționari nu vor fi respectate, directorii se expun sancțiunilor penale. Acestea pot merge până la trei ani de închisoare și penalizare echivalentă cu salariul pe șase ani.
Totuși, chiar și dacă elvețienii vor respinge în majoritate referendumul, oricum nu va fi p