Circa 150 de mediatori, oameni de afaceri, bancheri, avocaţi au dezbătut, ieri, avantajele şi provocările procesului de mediere, aducând în discuţie oportunitatea prevederilor noului Cod de Procedură Civilă legate de acest domeniu şi manifestându-şi un interes sporit faţă de subiect.
Conferinţa "Avantajele medierii în rezolvarea conflictelor", organizată de Ziarul BURSA în parteneriat cu Centrul Internaţional de Mediere şi Consiliul de Mediere, a scos în evidenţă diferenţele dintre rezolvarea conflictelor prin mediere şi soluţionarea lor în cadrul proceselor din justiţie.
Noul Cod de Procedură Civilă, care a intrat în vigoare la data de 15 februarie anul curent, obligă părţile implitae într-un proces să facă dovada că au participat, înainte de deschiderea unui proces în justiţie, la o şedinţă de informare despre mediere.
Astfel, medierea este utilizată ca mijloc alternativ de soluţionare a litigiilor, în scopul degrevării instanţelor de judecată.
Sancţiunea inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată, în cazul neîndeplinirii de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea, a fost amânată pentru 1 august 2013.
În opinia lui Dorin Valeriu Bădulescu, preşedintele Consiliului de Mediere, procedura medierii este mult mai ieftină şi mai avantajoasă decât justiţia clasică, alte avantaje fiind rapiditatea, flexibilitatea procedurilor, confidenţialitatea şi participarea directă a părţilor.
Activitatea de mediere contribuie la crearea de relaţii de lungă durată între părţile care iau parte la procedură, ca urmare a caracterului său non-agresiv, este de părere Nicoleta Munteanu, preşedintele Centrului Internaţional de Mediere.
La rândul său, Cosmin Vasile, partener în cadrul casei de avocatură Zamfirescu Racoţi Predoiu, consideră că obligativitatea informării asupra beneficiilor medierii rep