Din două cazuri de tuberculoză care apar în Europa, unul este din România. Aşa poate fi rezumată cel mai simplu situaţia îmbolnăvirilor de TBC. Chiar dacă în ultimii ani incidenţa acestei boli a scăzut treptat, România încă este pe primul loc în rândul ţărilor din Uniunea Europeană. Şi, cum nu ar fi de ajuns, aici apar şi cele mai multe cazuri de tuberculoză rezistentă la tratament, cea mai de temut formă a bolii.
Raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este cel care confirmă că România e pe primul loc între ţările Uniunii Europene în ceea ce priveşte incidenţa acestei boli. De fapt, dacă ne uităm pe hartă se vede clar că ţara noastră se încadrează mai degrabă în aceeaşi categorie cu Republica Moldova, Kazakhstan, Georgia, Kîrgîzstan şi Tadjikistan, toate ţări din afara comunităţii europene.
România are în jur de 30.000 de bolnavi de tuberculoză, la 20 de milioane de locuitori. În comparaţie, Germania are doar 5.000 de cazuri la o populaţie de 80 de milioane de locuitori, în Franţa sunt 5.000 de bolnavi la 65 de milioane, iar în Austria doar 1.000 de cazuri la opt milioane de cetăţeni.
E drept că în ultimii 10 ani numărul cazurilor de tuberculoză a scăzut, dar cifrele sînt disproporţionat de mari faţă de restul Uniunii. Spre exemplu, în 2011 au fost înregistrate 17.749 de cazuri noi, faţă de 19.322 de cazuri în 2010.
Cei mai afectaţi de această maladie sunt bărbaţii, iar locuitorii satelor sunt mai expuşi riscului decât orăşenii. Grupa de vârstă cea mai predispusă la contractarea bacilului Koch este cea cuprinsă între 40 şi 59 de ani.
Din punct de vedere al răspândirii tuberculozei, statisticile arată că în judeţele Dolj, Mehedinţi, Olt se înregistrează cele mai multe cazuri, în vreme ce în Harghita, Covasna şi Sibiu sînt cele mai puţine.
(digi24.ro)
Din două cazuri de tuberculoză care apar în Europa, unul este d