Demisia Guvernului lui Boiko Borisov este o miscare politica bine calculata, inainte de alegeri, care nu pune insa capat nemultumirilor populare din Bulgaria.
Guvernul bulgar a demisionat pe un val de nemultumire publica la adresa intregii clase politice, pentru a-si conserva sansele in alegeri, este de parere Marina Staneva, jurnalista la publicatia bulgara "Capital", intr-o interventie pentru Ziare.com.
"Este o miscare populista si foarte calculata si este cea mai buna cale de a scapa fara pata in acest moment. Borisov a preferat sa demisioneze pentru a-si pastra sansele in alegeri, deoarece nu a putut da curs cererilor protestatarilor - de a scadea facturile la incalzire, de a anula contractele cu distribuitorii straini de electricitate si de a nationaliza intreprinderile producatoare de electricitate", spune Staneva.
Jurnalista arata ca motivul invocat de Borisov pentru renuntarea la functie este unul pentru care orice guvern european ar trebui sa-si dea demisia saptamanal. "Pentru demisie, s-a folosit de motivul oficial ca nu poate sa vada sangele protestatarilor pe strazi. Daca motivul lui ar fi valid, atunci guvernele din Europa ar fi nevoite sa-si dea demisia aproape in fiecare saptamana", explica aceasta.
Inainte de proteste, arata Staneva, "mai multe sondaje de opinie aratau ca sprijinul pentru opozitia socialista este in crestere si a ajuns din urma GERB (partidul lui Borisov, aflat la guvernare - n.red.). Sustinerea pentru GERB se afla la 22% in februarie, in scadere de la 23,8% in ianuarie. Sustinerea pentru socialisti in aceeasi perioada a crescut de la 19,7% la 22%", ceea ce explica incercarile lui Borisov de a-si conserva sprijinul popular printr-o demisie inainte de alegeri.
Intrucat GERB nu a acceptat mandatul de a forma guvernul interimar, si Partidul Socialist da semne ca ar putea refuza,