Din ”The Guardian”, via ”Totb.ro”: Revoluția indiană a orezului. Toate pesticidele, insecticidele, organismele modificate genetic, îngrășămintele chimice au fost surclasate de balega de vacă în satul Nalanda din nord-estul Indiei. Mai mult, performanțele agriculturilor indieni spulberă un al mit – cel al productivității comasării terenurilor. Când țăranul Sumant Kumar a raportat producțiile record de orez, de 22,4 tone/hectar a fost suspectat de înșelăciune. Oficialii au verificat informațiile și, în cele din urmă, le-au confirmat.
”Agricultorii folosesc mai puține semințe, mai puțină apă și mai puține substanțe chimice, dar produc mai mult fără să fie nevoie să investească mai mult. Acest lucru e revoluționar”, a declarat dr. Surendra Chaurassa din Ministerul Agriculturii statului indian Bihar (în care se află Nalanda). Testele efectuate pe sol au evidențiat că acesta este bogat în siliciu, însă explicația producțiilor record se află în sistemul tradițional de cultivare, rezultate excepționale în regiune înregistrându-se și la grâu, cartofi, trestie de zahăr, roșii, usturoi sau vinete. O regiune în care plugurile sunt mai trase încă de boi, balega lor este uscată și folosită la construirea pereților caselor ori pentru gătit mâncarea. În cea mai mare parte, oamenii din zonă nu cunoșteau energia electrică. După ce producțiile lor au fost recunoscute oficial, statul a electrificat localitatea, a construit un pod de beton și a deschis o bancă.
În urmă cu o lună, laureatul Nobel pentru economie Joseph Stiglitz a vizitat Nalanda și a recunoscut potențialul acestui tip de agricultură, afirmând despre săteni că ”sunt mai buni decât oamenii de știință”. ”A fost uimitor să vezi succesul lor în agricultura ecologică”, a declarat Stiglitz, care a solicitat intensificarea cercetării: ”oamenii de știință din domeniul agriculturii din întreaga lume ar trebui să viz