Nutritionistii pun la indoiala realitatea de pe etichete, in ceea ce priveste numarul caloriilor, pentru ca acestea nu includ si valoarea calorica a fibrelor continute de unele alimente.
In mod eronat valoarea calorica a fibrelor nu este pusa la socoteala desi aceasta poate sa reprezinta circa 5% din valoarea totala a caloriilor unui aliment.
La conferinta anuala a Academiei Americane pentru Progresul Stiintei din Boston, un grup de nutritionisti britanici si americani a criticat lipsa de precizie de care dau dovada etichetele unor alimente in ceea ce priveste valoarea nutritionala a acestora, in conditiile in care fibrele reprezinta circa 5% din aportul de calorii, care de cele mai multe ori sunt omise, scrie Le Figaro .
O dieta echilibrata trebuie sa aduca circa 18 de grame de fibre pe zi pentru un adult, ceea ce inseamna un total de 250 de calorii pe saptamana. Acest excedent, echivalentul a doi pumni de migdale sau cinci iaurturi mici poate parea nesemnificativ, dar in conditiile in care obezitatea a devenit o problema serioasa de sanatate si raportat la un aport caloric de circa 2000 de calorii pe zi, devine semnificativ.
Mai mult, in conditiile in care cea mai mare cantitate de fibre este adusa prin cereale integrale de tip musli, iar dieta sanatosa impune consumul de cereale, diferentele, aparent mici, devin importante.
Un gram de fibre inseamna circa 2 calorii, dar etichetele alimentelor nu mai iau in calcul si valoarea acestora.
In prezent, in Europa si in Statele Unite ale Americii, valoarea calorica a alimentelor este calculata in baza unei formule din secolul al XIX-lea, formula care apartine chimistul american Wilbur Atwater Olin. Formula lui Atwater se bazeaza pe numarul relativ de grame de grasimi, proteine si carbohidrati din alimente, fara a mai lua in calcul si cantitatea de fib