Partidul de suflet al preşedintelui a intrat în febra competiţiei electorale plasân- du-se de la început sub o etichetă pusă tot de Traian Băsescu: fesenişti contra reformişti.
Dacă în ceea ce îi priveşte pe fesenişti lucrurile sunt mai clare, preşedintele referindu-se fără dubii la Vasile Blaga şi la susţinătorii săi, în cazul reformiştilor, situaţia este mai confuză.
Şeful statului nu a economisit laudele la adresa Elenei Udrea, pe care o vede viitorul politician de forţă în România, doar nu degeaba a învăţat tot ce ştie în materie tocmai de la domnia sa.
Dar, intrarea în cursă a Monicăi Macovei nedumereşte un pic electorul pedelist. Doamna Macovei este reprezentanta unui grup mic, dar vioi, din partid care nu a avut niciodată susţinere în PDL. A fost privit ca o ciudăţenie care dă bine la imagine, o insignă bună de pus la rever, dar niciodată la butoane.
În timpul crizei politice din vara trecută, Monica Macovei şi-a dovedit cu prisosinţă utilitatea. Semnalele plecate de la Bucureşti conform cărora în România se afla în desfăşurare o lovitură de stat au fost susţinute cu putere la Bruxelles. Teza a devenit linie politică de stat în reacţiile unor capitale europene faţă de evenimentele din România.
Conflictul s-a încheiat prin pacea de la Bucureşti semnată de Traian Băsescu şi de Victor Ponta, iar Monica Macovei se poate considera a fi unul dintre personajele care au contribuit semnificativ la rămânerea preşedintelui în funcţie.
«Feseniştii» se dovedesc nişte băsişti mai temperaţi, iar «reformiştii», nişte băsişti radicali şi
puri dacă îi cauţi la doctrină.
Şi, cu toate acestea, Traian Băsescu o susţine în mod direct pe Elena Udrea.
Dar scenariul nu a fost scris până la ultimul capitol. Nici Elena Udrea, nici Monica Macovei nu au şanse în acest moment în faţa lui Vasile Blaga,