Asociaţia Română a Băncilor caută se pare să evite cu orice preţ instanţele de judecată şi mai precis procesele cu clienţii nemulţumiţi…În acest scop, ARB a propus elaborarea unui act normativ prin care să se promoveze medierea ca soluţie de rezolvare a conflictelor.
În altă ordine de idei, bancherii se pare că resping ferm ideea ca asociaţiile clienţilor să poată ataca în instanţe clauzele abuzive din contracte. Asociaţia Română a Băncilor încearcă să convingă Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor să promoveze un act normativ care să declare medierea civilă ca prima soluţie la îndemâna unui client nemulţumit…
Cu alte cuvinte, un act normativ care să-I încurajeze pe cei care au probleme cu băncile să se adreseze mai întâi unui mediator înainte de a se plânge la ANPC sau în instanţă. “Mă adresez celor patru milioane de clienţi, care foarte mulţi dintre ei au probleme să-şi ramburseze ratele la bancă la timp, să vină să încercăm să găsim soluţii pe cale extrajudiciară pentru problemele litigioase. Dacă nu rezolvăm totuşi problema, noi cu siguranţă îi vom informa că pot apela la un mediator", a spus preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, aceasta în contextul în care ultimele cifre de la BNR arată că restanţele la creditele bancare au urcat în ianuarie la 5 miliarde de euro. Băncile sunt alarmate atât de aceste cifre, cât şi de numărul tot mai mare de procese, tot mai multe câştigate de clienţi.
De asemenea, varianta alternativă a medierii le-a apărut ca salvatoare bancherilor şi în condiţiile în care România va trebui să introducă în legislaţie o prevedere care le-ar permite asociaţiilor pentru protecţia consumatorului să atace în instanţe clauzele abuzive din contractele bancare şi să obţină interzicerea şi eliminarea lor. La RFI, Constantin Rotaru, preşedintele Finban, singura asociaţie de mediatori fina