Faimosul caz de coruptie “Caltabosul”, soldat prin condamnarea la inchisoare a doi fosti ministri – Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan – este nu doar un dosar spumos din punct de vedere mediatic, ci si un caz-scoala despre cenzura prin presa la televiziunea publica.
Pentru cine nu-si mai aminteste, scandalul a izbucnit in octombrie 2007, la Jurnalul TVR, odata cu difuzarea pe post a unor inregistrari video si audio in care Remes, fost ministru liberal al Agriculturii in guvernul Tariceanu, primea un plic cu bani de la Ioan Avram Muresan (si el fost ministru al Agriculturii, dar cu 10 ani mai devreme, in vremea Conventiei Democrate). Spaga era destinata “ungerii” ministrului Remes pentru ca acesta sa aranjeze prin influenta sa politica acordarea unor contracte de lucrari publice fiului lui Gheorghe Ciorba – un om de afaceri care s-a si autodenuntat in acest caz.
La acel moment, presedinte-director general al TVR era Alexandru Sasu, pesedist de sorginte politica, numit pe functie de Calin Popescu Tariceanu gratie intelegerii “pe sub masa” pe care PNL o avea cu PSD pentru sustinerea in Parlamentul a guvernului minoritar liberal. PNL avea nevoie de suportul PSD deoarece, dupa ruperea aliantei DA, PDL a fost scos de la guvernare de liberali si implicit din coalitia majoritara care sustinea cabinetul Tariceanu.
Director al Departamentului Stiri, cel responsabil cu producerea Jurnalului TVR de la ora 19.00, era Rodica Culcer. Aceasta a intrat in conflict cu seful sau Alexandru Sasu, dupa difuzarea imaginilor care dezvaluiau faptele de coruptie. Sasu s-a pronuntat public impotriva jurnalistilor de la stiri, considerand ca aparitia casetei cu imagini incriminatoare a fost “ilegala si inoportuna”. Drept consecinta, al doilea episod – in care Muresan si Ciorba erau filmati cand descarcau carnati, palinca si caltabosi acasa la Remes – nu a mai fost di