Blocajul politic din Italia, rezultat in urma alegerilor parlamentare, ar putea adanci recesiunea din zona euro, pietele financiare deja reactionand negativ.
Peste jumatate din alegatori au votat fie pentru comicul Beppe Grillo, fie pentru fostul premier Silvio Berlusconi, care a impins Italia in prapastie, ambii fiind populisti anti-europeni.
Rezultatele incerte ale alegerilor, nereusindu-se obtinerea unei majoritati in Parlament, seamana izbitor cu situatia din Grecia, dupa alegerile de anul trecut, cu exceptia faptului ca Italia este a treia economie si zona euro, prin urmare are o importanta strategica.
Tara risca sa intre intr-o paralizie politica, in timp ce scaderea economica se adanceste, iar rata datoriilor creste. Saptamana trecuta, Comisia Europeana a estimat ca produsul intern brut al Italiei ar putea scadea cu inca 1 la suta, in acest an, dupa ce, in 2012, s-a redus cu 2,2 procente. Intre timp, nivelul datoriilor ar putea atinge 128 la suta din PIB, pana la sfarsitul lui 2013.
Criza din zona euro a intrat in remisie dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a promis, in vara anului trecut, sa "faca orice este necesar" pentru a salva moneda unica europeana. Insa, daca Italia continua sa fie neguvernata in aceasta perioada critica, si aceasta plasa de siguranta a BCE ar putea esua, sunt de parere analistii citati de Reuters.
Care sunt riscurile
Investitorii deja dau semne de neliniste, desi, anterior alegerilor din Italia, pietele financiare erau singurele care se aratau mai optimiste, economia reala ramanand in urma din acest punct de vedere.
Marti, dobanzile cerute pentru obligatiunile italiene cu maturitate la zece ani au crescut cu 0,4 la suta, pana la 4,7%. De asemenea, dobanzile pentru obligatiunile similare emise de Spania s-au majorat cu 0,2 procen