In ultimii ani, studentii in an terminal care nu se descurca sa conceapa singuri o lucrare de diploma apeleaza la ajutorul colegilor din generatiile mai mari, iar cum nimic nu este pe gratis, o lucrare ajunge pana la cateva sute de euro.
Internetul este plin de anunturi in care sunt prezentate ofertele comerciantilor de lucrari de licenta, disertatii sau chiar teze de doctorat. Oferta variaza in functie de necesitatea si buzunarul fiecaruia. Astfel, magazinele virtuale ofera lucrari de licenta gata facute, care au mai fost prezentate in anii anteriori de alti studenti ai facultatilor din tara.
Lucrarile gata facute
Acestea sunt cele mai ieftine, costa intre 100 si 400 de lei si pot fi cumparate fie de pe site-urile care detin portofolii de sute, poate chiar mii de astfel de lucrari, fie direct de la autorii de drept ai acestora.
De multe ori, o astfel de lucrare trebuie modificata sau adaptata. Acesta ar fi un prim dezavantaj, caci exista si riscul ca ea sa fie plagiata, sa existe deja pe Internet, fiind usor de detectat de motoarele de cautare si de soft-urile anti-plagiat.
Mai nou, universitatile din tara noastra au posibilitatea de a verifica originalitatea unei lucrari cu ajutorul unor programe informatice care, asemenea unor motoare de cautare, verifica daca exista paragrafe sau fraze preluate integral din alte surse, fara a fi citate. In cazul in care este prins cu o lucrare plagiata, studentul risca sa piarda dreptul de a mai sustine licenta timp de trei ani.
Lucrarile realizate la comanda
Raspandirea soft-urilor anti-plagiat in universitati a declansat aparitia unui nou fenomen. Studentii care nu vor sau nu pot sa-si faca singuri lucrarea pot plati pe cineva sa o faca in locul lor. Studentul ii poate impune o bibliografie celui pe care il plateste, iar persoana respectiva merge