Scris de Cristian Horgoș - Ministerul Mediului recomandă monitorizarea pânzei freatice şi a presiunii acviferului din lacul Ochiul Mare.
Prefectura Bihor a transmis concluziile Comisiei de verificare dispuse de Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb.
Comisia s-a deplasat pe 7 februarie la sediul Muzeului Ţării Crişurilor şi la lacul Ochiul Mare din Rezervaţia Lacul Peţea. Iar pe 18 februarie Comisia s-a reunit la sediul Ministerului, în prezenţa profesorului Iancu Orăşeanu din partea Academiei Române.Şi de la defrişări
Ambele întâlniri au conturat posibilele cauze ale scăderii nivelului apei în rezervaţia naturală Lacul Peţea. Pe de o parte, „nivelul de exploatare a resursei geotermale pare să fie mai alert decât ritmul de refacere al acviferului” în timp ce „nivelul precipitaţiilor şi debitele râurilor de suprafaţă pare să fie constant de-a lungul timpului”.
Iar pe de altă parte „cantitatea de masă lemnoasă exploatată în ultimii 10 ani în zona Munţilor Apuseni – Pădurea Craiului pare a influenţa negativ realimentarea acviferului”.Foraje de monitorizare
Comisia ministerială a precizat că pentru confirmarea supoziţiilor de mai sus sunt necesare măsurători de monitorizare a nivelului hidrostatic al pânzei freatice şi a presiunii acviferului din lacul Ochiul Mare, prin instalarea de piezometre (foraje de mediu) în jurul lacului şi de senzori în puţurile de forare din zonă.
„Corelarea acestor date va oferi o imagine asupra ponderii cauzelor ce au dus la scăderea presiunii acviferului şi la încetarea debitării izvorului geotermal în rezervaţia naturală Lacul Peţea.
Ne propunem alcătuirea unei hărţi a puţurilor de forare în zonă, pentru a determina valoarea de exploatare a resursei geotermale. Pentru aceasta, ne-am adresat diverselor instituţii de la care am solicitat până la data de 4 martie informaţiile necesare”, a