În cea de-a treia parte a interviului realizat de „Adevărul“ cu preşedintele ţării, Traian Băsescu explică de unde survine diferenţa de productivitate între SUA şi Uniunea Europeană.
Cum credeţi că se va putea merge către Statele Unite ale Europei? Există deja foarte multe voci care spun că acest subiect este o utopie.
Eu sunt un suporter al acestei variante, am formulat-o aşa, dar poate fi formulată şi altfel.Trebuie să privim mai departe decât a privi lucrurile sentimental. Eu mă uit la o realitate, pe care dacă nu o cunoaştem, ne furăm singuri căciula. Uitaţi-vă la productivitatea UE în raport cu SUA. Nu reuşim, de 10 ani, să avem măcar într-un singur an creştere de productivitate egală cu creşterea SUA. Decalajul între noi şi SUA creşte continuu. Nu vreau să intrăm în detalii.
Tocmai detaliile ar fi interesante.
Numărul de ore de muncă.
La Consiliu aţi discutat despre acordul de liber - schimb cu SUA şi conţinutul său, care se bazează pe o livrare de tehnologie.
Nu nivelul tehnologic este marea problemă a UE, pentru că tehnologia franceză, germană, britanică nu este departe de tehnologia americană. Mă refer la tehnologie industrială. Marea problemă este numărul de ore de muncă pe săptămână şi numărul de zile de lucru pe an. Aceasta este problema reală a UE.
O să vă faceţi mulţi prieteni.
Constat că, dacă avem un strung la fel de performant în UE şi în SUA, strungul din SUA lucrează şi sâmbăta, iar strungul din UE se opreşte vineri la prânz. Strungul din SUA are 30 de zile de sărbători pe an, cel din Europa are 100 şi ceva de zile nelucrătoare, iar atunci nu ne putem compara, din punct de vedere al productivităţii, chiar dacă lucrăm cu aceleaşi echipamente. Europa devine tot mai necompetitivă, chiar dacă tehnologic nu are un decalaj foarte mare faţă de SUA. Uitaţi-vă la ce se întâmplă şi mai departe. Cât va mai reuş