Sistemul bancar românesc se va restructura în 2013 mai puternic decât a reușit să o facă în patru ani de criză financiară. Unitățile bancare și salariații sunt în fruntea listei reducerilor de cheltuieli.
De la începutul crizei și până în prezent, sistemul bancar a disponibilizat, sub o formă sau alta, circa 7.620 de angajați, din care 4.000 au plecat din sistem numai anul trecut. În 2013, concedierile vor afecta circa 10.000 de salariați, mai mult decât în toţi cei patru ani de criză de până acum. Restructurarea este impusă de scăderea pieței bancare din ultimii ani.
„În funcție de profilul și dimensiunea instituțiilor bancare, ajustările de personal pot viza chiar 10%-15% din numărul total al angajaților. Pe piața locală, au fost ajustări treptate, pe parcursul mai multor ani. Până la o treime din ajustările de personal reprezintă desființarea pozițiilor eliberate prin plecări naturale, externalizarea activităților auxiliare, programe de pensionare anticipate“, explică directorul de comunicare al BCR, Ionuț Stanimir. De altfel, cea mai mare bancă din sistem a anunțat deja restructurări de 1.600 de posturi.
Federația Sindicatelor din Bănci și Asigurări (FSBA) avansează un număr concret: minimum 10.000 de salariați, după cum spune președintele acesteia, Constantin Paraschiv. El precizează că metodele prin care salariații băncilor vor părăsi sistemul sunt multiple, mai ales că sindicatul nu a fost înștiințat, conform legii (cu 60 de zile înainte) de existența vreunei concedieri colective. „Astfel, majoritatea băncilor procedează la o restructurare mascată. Oferă salariaților 2-3 salarii compensatorii peste numărul celor stabilite în Contractul colectiv de muncă, cu condiția ca desfacerea contractului să se facă la cererea salariatului“, spune Paraschiv. Câștigul băncii este că reduce mult din timpul necesar parcurgerii etapelor