Investitorul britanic Jeremy Grantham spune că toate clasele de active sunt supravevaluate, ceea ce lasă loc unor picaje precum cele care au urmat anilor 2000 şi 2007
Pieţele scumpe sunt un rezultat al politicii monetare a Fed, banca centrală care a inflamat un balon speculativ cum nu se vede decât o dată în mii de ani
Banca centrală a SUA a inflamat în deceniul trecut un balon imobiliar cum nu se vede decât o singură dată în mii de ani, iar acum persistă în aceleaşi politici care ţin ridicate artificial preţurile activelor, spune Jeremy Grantham, investitor cu experienţă în pieţele financiare internaţionale. În ultimul său raport trimestrial către investitori, acesta avertizează că toate clasele de active se tranzacţionează la preţuri depărtate de valorile fundamentale, iar unele precum acţiunile americane şi o serie de bonduri, purtătoare ale unor randamente zero sau negative, sunt îngrozitor de supraevaluate. Această anomalie din pieţele financiare este pusă de Grantham direct pe seama politicilor monetare care au la bază dobânzile real negative.
Investitorii trebuie să fie prudenţi, întrucât istoria recentă a arătat atât în anul 2000, cât şi în 2007, că atingerea unor niveluri extreme este urmată de vânzări rapide care antrenează crize economice de anvergură.
Banca centrală a SUA, gata să omoare gloaba economiei
Creşterile din ultimii ani ale valorilor hârtiilor financiare nu sunt susţinute de un avans consistent al economiei reale. Astfel, la acest început de an departamentul pentru buget al Congresului american a revizuit în scădere proiecţia de creştere economică pentru 2013 la 1,9%, de la 3%. Grantham însă mizează că majorarea produsului brut nu va putea depăşi media anuală de 1% pe care GMO, compania financiară unde deţine funcţia de Chief Investment Strategist, o estimează pentru următorii ani.
Îmbătrânir