Pentru a trece la treabă, Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului SA (SNMÎVJ) trebuie să cheltuiască ceva din bugetul statului. Treaba este aceea ca, timp de câţiva ani, să reducă activitatea şi să închidă cele trei mine neviabile.
Prin urmare, are nevoie de materiale, combustibil, utilaje, şi tot ce-i trebuie, de fapt, unei societăţi de exploatare. Practic, societatea de închideri a fost înfiinţată pentru a produce ceva, o economie la bugetul statului, prin închiderea minelor neviabile. Însă, până să produci o... economie la buget, trebuie să şi cheltuieşti ceva. Aşadar, se află în perioada de achiziţii şi de organizări de licitaţii. Pentru 274.700 de lei, SNMÎVJ prevede achiziţionarea de role şi ghirlandele de role destinate transportoarelor miniere cu bandă pentru subteran şi suprafaţă. De asemenea, are nevoie de reparare lămpi de cap cu acumulator tip elm şi echipamente conexe, care va costa societatea între 77.500 – 100.750 lei. Nefiind implicate fonduri europene, nu se exclud din procedura de atribuire ofertanţii care nu şi–au îndeplinit obligaţiile de plată a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor de asigurări sociale către bugetele componente ale bugetului general.
Nu credem că Societatea Naţională a Huilei (SNH) a trecut la procesul de investiţii în retehnologizare, nici nu prea are cum, dar SNH trebuie şi ea să cheltuiască pentru ca măcar activitatea actuală să fie întreţinută, chiar dacă se desfăşoară în condiţii primitive. Astfel, societatea cheltuieşte 89.528 de lei pentru compensatori turbină. Nu sunt decât cele mai recente cereri de ofertă la licitaţiile în desfăşurare, postate de cele două societăţi, dar după numărul lor din ultima perioadă este evident că statul mai întâi trebuie să cheltuiască, pentru ca, mai târziu, să aibă ceva de câştigat. Nu suntem însă siguri că va fi salvat şi mineritul în Valea Jiului.
@N