Italia a intrat într-un impas luni, obţinând o Cameră a Deputaţilor de stânga şi un Senat fără o majoritate clară în urma unor alegeri legislative marcate de un succes al fostului actor de comedie Beppe Grillo şi scrutate de către partenerii europeni ai ţării cu îngrijorare.
"Ţara se confruntă cu o situaţie foarte delicată", a comentat luni seara Pier Luigi Bersani, liderul coaliţiei de stânga. Aceasta a obţinut cele mai multe voturi pentru ambele Camere ale Parlamentului, dar a obţinut o majoritate de mandate doar în Camera Deputaţilor.
În Senat, în schimb, în virtutea regulilor electorale diferite, dreapta este cea care a obţinut cele mai multe mandate. Totuşi, nicio majoritate clară nu se degajă, inclusiv în cazul unei alianţe ipotetice între coaliţiile de stânga şi de centru - condusă de premierul demisionar Mario Monti.
"Un vot-şoc care ne dă un Parlament blocat", titra pe site Il Corriere della Sera.
Singurul învingător real al scrutinului este Beppe Grillo, liderul Mişcării Cinci Stele (M5S), care a ştiut să seducă exploatând respingerea clasei politice, furia faţă de austeritate şi neîncrederea faţă de Europa.
Un catalizator al nemulţumirii sociale, într-o ţară aflată în plină recesiune economică (-2,2% în 2012), el a adunat voturi atât din partea alegătorilor de dreapta, cât şi a celor de stânga, cu un program considerat "populist" de către advrsarii săi, incluzând între altele stoparea finanţării publice a partidelor politice, introducerea unui venit minim de 1.000 de euro şi promisiunea unui referendum asupra euro.
Potrivit rezultatelor oficiale, el obţine aproximativ 25% în fiecare dintre cele două Camere, devenind a treia forţă politică din ţară.
La rândul său, şeful Guvernului în exerciţiu Mario Monti a pierdut pariul de a forma o mare forţă de centru, coaliţia sa obţinând aproximativ 10% din voturi în fiec