Clasa a IX-a va rămâne la liceu, fără a mai fi transferată la gimnaziu, aşa cum prevede Legea Educaţiei concepută de fostul ministru, Daniel Funeriu. Prin mai multe amendamente aduse la Ordonanţa emisă de Guvern în luna decembrie, Ministerul Educaţiei a adus, marţi, mai multe modificări ale cadrului legal, printre care figurează eliminarea evaluării transdisciplinare la clasa a VIII-a şi a termenului pentru studii superioare impus învăţătorilor şi educatorilor.
Guvernul trece la modificări-fulger ale Legii Educaţiei. După ce, în decembrie, a emis o ordonanţă prin care a schimbat legea-cadru în mai multe puncte esenţiale, Ministerul Educaţiei vine cu noi modificări impuse chiar prin amendarea OUG-ului aflat în vigoare.
Cea mai importantă propunere adoptată marţi în Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor este rămânerea clasei IX-a la liceu, eliminându-se prevederea din Legea Educaţiei conform căreia aceasta urma să treacă la învăţământul gimnazial începând cu anul 2016.
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, susţine că prevederea din lege “perturbă sistemul de învăţământ”, astfel încât propunerea înaintată Parlamentului se impune prin amendarea Ordonanţei numărul 92.
“Sunt lucruri care perturbă sistemul, iar una dintre măsuri care nu e în Ordonanţa numărul 92 e problema clasei a IX-a, care conform Legii numărul 1 nu mai face parte din liceu. Dacă ar fi mutată la şcolile generale, am avea cu 25% mai puţine spaţii în licee, iar în Gimnaziu am avea o supraaglomerare. S-ar repeta ceea ce s-a întâmplat cu clasa pregătitoare”, a precizat Pricopie.
Amendamentul adus de minister a fost aprobat în comisie cu 18 voturi pentru, venite din partea PSD şi PNL, 2 voturi împotrivă, aparţinând PDL şi 3 abţineri, aparţinând deputaţilor UDMR.
O altă modificare esenţială este eliminarea probei transdisciplinare pentru elevii de clasa a VIII-a, p