De la creşterea nivelului mării la uragane devastatoare, efectele vizibile ale schimbării climei despre care oamenii de ştiinţă spun că au consecinţe asupra vieţii de zi cu zi nu mai surprind decât o mică parte din populaţia lumii.
Francezii au propria lor viziune asupra modului radical în care li se poate schimba viaţa, scrie CNBC. "În 20 de ani, englezul va face Grenache din Chateauneuf-du-Pape", a spus Herve Lethielleux, coproprietar al magazinului de vinuri L'Etiquette din centrul Parisului, despre un soi de viţă-de-vie care se cultivă în regiunea cu climă subtropicală din sud-vestul Franţei.
Acest lucru va fi posibil din cauza schimbării climei, care afectează delicatul echilibru al vremii, al solului şi al altor factori care sunt vitali pentru producerea principalului bun al Franţei. Fenomenul a avut deja efecte vizibile în alte părţi ale lumii.
Zone cândva prea reci, acum propice viţei-de-vie
"Spre exemplu, acum 25-40 de ani, în Tasmania era prea frig pentru a se cultiva viţă-de-vie. Însă este clar că în prezent acest lucru este posibil", a menţionat Gregory Jones, cercetător în climatologie de la Universitatea Southern Oregon, despre producţia de vin de pe insula australiană.
Pentru producătorii francezi de vin, care deja simt competiţia acerbă din partea celorlalte ţări, temperaturile ridicate din ultimii ani au făcut ca strugurii să aibă o aciditate mai mică şi un conţinut mai mare de zahăr. Acest lucru înseamnă că vinul va avea mai mult alcool şi va fi foarte dulce.
"Pe măsură ce îmbătrâneşti, nu vrei să bei acele bombe calorice extrem de dulci şi cu mult alcool", a spus Juan Sanchez, proprietarul magazinului de vinuri Le Derniere Goutte din capitala franceză.
În Franţa vinul este parte importantă din cultura socială. Asociat de obicei cu felurile de mâncare, vinul în general trebuie să completeze alime