Scandalul cărnii de cal îşi va pune amprenta asupra jucătorilor români din industrie, susţin reprezentanţii patronatelor din domeniu, care atrag atenţia că producătorii şi procesatorii de carne vor consemna pierderi dacă autorităţile nu vor acţiona pentru a se asigura că firmele româneşti nu vor fi îndepărtate de pe piaţa europeană, în urma a ceea ce ar putea să devină "un război de piaţă".
Pe lângă prejudiciul de imagine adus României, acuzată pe nedrept că ar fi vândut carne de cal etichetată drept carne de vită, după cum a declarat şi premierul francez Jean-Marc Ayrault, producătorii români ar putea pierde viitoare contracte în statele occidentale, în condiţiile în care multe companii au investit masiv în tehnologii care să le facă mai competitive la nivel european.
Francezii vor doar caii lor
Îngrijorarea privind atitudinea companiilor franceze care încep să dea semnale că nu mai doresc să importe produse din carne a fost exprimată marţi chiar de către ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Este o problemă, având în vedere că piaţa europeană este una comună. Constatările şi concluziile acestui scndal este că ei (companiile franceze n.r.) au vrut să centreze piaţa, să-i elimine din competiţie pe producătorii români. Pierderile sunt destul de mari pentru partea română. Procesatorii au făcut investiţii, au retehnologizat industria alimentară, au creat şi noi locuri de muncă şi se vor trezi cu pierderi şi cu investiţii la care stăm şi ne uităm", a declarat pentru gândul Ştefan Niculae, preşedintele Federaţiei Agrostar (Federaţia Naţională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe).
În opinia sa, atitudinea companiilor franceze care au dat de înţeles că se vor rezuma să cumpere carne doar de pe piaţa locală, nu şi din import, se transformă într-un "un război de piaţă".
"Procesatorii, c