PCR: Pile, Cunoştinţe, Relaţii. Înainte de 1989, această reţea îţi asigura un loc de muncă bine plătit fără să te osteneşti prea tare. Astăzi, cunoştinţele şi relaţiile îţi pot deschide o uşă, dar nu îţi garantează şi ocuparea unui job. Sursa: Vlad Stanescu
Criza economică a produs schimbări importante pe piaţa muncii. Pentru mulţi, acest lucru a însemnat pierderea locului de muncă, găsirea unuia nou fiind de cele mai multe ori un sport extrem. În aceste condiţii, cunoştinţele şi relaţiile pot fi o uşă deschisă către găsirea unei oportunităţi de muncă.
Însă, cât de mult te pot ajuta acestea în faţa concurenţei acerbe pentru ocuparea unui post? „Companiile care au dorit să reziste în piaţă şi-au păstrat cei mai buni oameni şi i-au disponibilizat pe cei mai puţini buni. Recrutările pe care le-am făcut în ultimul timp au arătat că nu prea mai sunt oameni bine pregătiţi pe piaţă. Toţi vor bani mulţi pe muncă puţină”, a spus Mihaela Baciu, expert în recrutare la Profiles International.
Ea a adăugat că, eventualele „pile” pe care le are cineva îl pot ajuta să afle de un post disponibil într-o companie sau alta, însă nu garantează ocuparea lui: „În foarte puţine cazuri te mai angajează cineva pentru că te cunoaşte. Şi chiar dacă o face trebuie să performezi la acel loc de muncă şi nu să ocupi pur şi simplu un loc în organigramă”.
Pentru că piaţa rar mai oferă oameni bine pregătiţi, firmele de recrutare nu mai riscă să facă recomandări, ci doar trimit CV-urile companiilor care-şi aleg singure oamenii. „Noi doar selectăm câte doi-trei candidaţi pentru un post. Cele care decid sunt societăţile”.
Tot recruterii susţin însă că ocuparea unui loc de muncă pe timp de criză nu este o misiune imposibilă şi mai depinde şi de tipul de personalitate pe care fiecare îl are. Dacă viitorul angajat este un tip răzbătător şi are o puternică reţea de networking, el p