Zgârie-norii viitorului vor fi clădiri “vii” care răspund la condiţiile de vreme şi la necesităţile locuitorilor şi care sunt alimentate de alge, potrivit unui studiu citat de Daily Mail.
Compania multinaţională de cercetare şi inginerie Arup, responsabilă pentru Centrul Pompidou, Opera din Sidney precum şi majoritatea stadioanelor folosite la Olimpiada din 2008, a gândit clădirile anului 2050. Astfel, cercetătorii de la Arup preconizează că blocurile vor fi curăţate de roboţi, vor adăposti ferme şi vor fi acoperite de vopsea fotovoltaică. Toate aceste tehnologii se află în prezent în curs de dezvoltare.
“Locuitorii zonei urbane şi oraşul se vor afla într-o mişcare constantă – se vor schimba şi vor evolua ca urmare a contextelor şi condiţiilor care vor apărea. Clădirea urbană a viitorului va stimula această proprietate firească şi va funcţiona, în esenţă, ca un organism viu care reacţionează la mediul înconjurător şi care interacţionează cu locuitorii” ”, se arată în raport.
Compania prevede o aglomerare a zonelor urbane, luând în considerare estimările potrivit cărora, în următoarele patru decenii, 74% din populaţia lumii va trăi în oraşe. Astfel, inginerii Arup sunt de părere că va exista o creştere a dispozitivelor inteligente interconectate, fapt care va da naştere unor oraşe în care “totul va putea fi acţionat în timp real şi în care toate componentele structurii urbane fac parte dintr-un singur sistem inteligent”.
Poate cea mai incredibilă parte a raportului o constituie cea în care cercetătorii vorbesc despre “creiere” ale clădirilor, sisteme inteligente care le vor permite să se ajusteze automat în funcţie de nevoile locuitorilor. Cu ajutorul datelor privind consumul de energie, condiţiile meteorologice şi capriciile locuitorilor, clădirile vor putea să ia “decizii calculate” legate de gestionarea resurselor.
Viitorul, bucată cu