Scris de Adriana Barbu - 12,38%. Gradul de îndatorare al Municipiului Arad pentru anul 2012. Suma datorată e, însă, de ordinul zecilor de milioane de euro.
ARAD. Nici un stres pentru administraţia publică din Arad. Ultimele calcule legate de serviciul datoriei publice, cele aferente ultimului trimestru al anului trecut şi făcute publice la începutul acestui an arată că Aradul se poate împrumuta de la bănci cu încă atât. Şi probabil o va face pe viitor, nu până la limita legală admisă, dar procentul ar putea creşte simţitor.
Potrivit actului oficial legat de serviciului datoriei publice locale, pentru anul 2012, gradul de îndatorare al Aradului a fost de 12,38%, calcul făcut, ce-i drept, în martie anul trecut. Adică departe de cele 30 de procente pe care legea ţi le permite ca grad de îndatorare bugetară.
Dacă procentul pare unul mic, comparativ cu limitele legale, sumele pe care Aradul le-a luat împrumut şi trebuie să le restituie rând pe rând, până în 2024, sună pompos.
Peste 50 de milioane de euro şi 33 de milioane de lei are de restituit municipiul diverselor bănci cu care a contractat creditele pentru lucrări de infrastructură: BERD, Banca Mondială, Dexia. O sumă mică cu dobânzi mici, dacă ar fi, însă, să ne luăm după primarul Aradului, care spune că la capitolul grad de îndatorare municipiul nostru stă extrem de bine.
Lucrurile s-ar putea schimba însă dacă planurile Primăriei Arad rămân mari iar banii de la centru nu se mai îndreaptă şi spre acest municipiu. Edilul local nu exclude pe viitor contractarea unor noi credite („pentru că şi aşa se dezvoltă un oraş”) dublată în continuare de accesarea unor fonduri europene („nici un proiect elaborat de noi nu a fost respins”).
Care va fi situaţia în acest an, dacă Aradul va rămâne la acelaşi grad scăzut de îndatorare sau se va gândi la noi împrumuturi, vom afla odată cu adoptarea bugetulu