Exista o metoda extrem de eficienta de a verifica siguranta, stabilitatea unei tari, o metoda general valabila, indiferent de vreun context socio-economic sau de vreun criteriu geo-politic. Este vorba despre eterna metoda a banilor.
Mai precis, a imprumuturilor si a dobanzilor. Cu cat o tara se imprumuta la dobanzi mai mari, cu atat ea e mai riscanta, economia ei este mai vulnerabila, iar situatia politica mai subreda. La fel, cu cat o economie e mai stabila, cu atat dobanzile la cat se imprumuta sunt mai mici. E clar, cine are incredere in tine si nu te considera riscant iti cere dobanzi mici, intrucat e linistit, e sigur ca isi va recupera banii.
Dobanzi
Econtext va arata care sunt dobanzile la care se imprumuta statele din Uniunea Europeana. Aceste dobanzi arata, in primul rand, stabilitatea si puterea acestor tari. Dobanzile sunt valabile pentru luna ianuarie a anului 2013. Dupa cum e de asteptat, cea mai nesigura tara din UE este in acest moment Grecia. Obligatiunile guvernamentale ale Greciei au inregistrat o dobanda medie de 11,1% in luna ianuarie. A doua pozitie este ocupata de Cipru, statul cipriot fiind considerat riscant din cauza contaminarii elene, bancile din Cipru fiind dominate de capitalul grec.
Din nefericire, Romania se plaseaza printre fruntasi. Imprumuturile Romaniei s-au realizat la o dobanda medie de 5,9%, ceea ce ne plaseaza la locul 5 in UE in topul celor mai nesigure tari europene! Sunt insa state care stau confortabil, unde siguranta e la ea acasa, care se imprumuta cu dobanzi la care nici nu indraznim sa visam!
Dar IATA aici care sunt cele mai nesigure state din UE: vezi care sunt tarile riscante si cele unde siguranta e la ea acasa:
Exista o metoda extrem de eficienta de a verifica siguranta, stabilitatea unei tari, o metoda general valabila, indiferent de vreun context socio-economic sau de