Numai jumătate (51%) dintre români se simt cu adevărat şi cetăţeni europeni, faţă de o medie la nivel european de 63% şi de peste 65%-70% în ţările mai vechi ale Uniunii Europene, îndeosebi cele nordice, relevă ultimul sondaj Eurobarometru publicat marţi.
Astfel, procente asemănătoare celui din România mai sunt înregistrate în ţări ca Italia (51%), Marea Britanie (48%), Bulgaria (47%) şi Grecia (46%).
De asemenea, în ţări vecine României cum ar fi Ungaria, Cehia sau Cipru procentul este de 54%-55%. Pe de altă parte, nu mai puţin de 87% dintre luxemburghezi se simt şi cetăţeni europeni, procente ridicate fiind şi în rândul finlandezilor (78%), maltezilor (76%), danezilor, germanilor, polonezilor (74%), suedezilor, estonienilor şi spaniolilor (73%).
Totodată, 23% dintre români spun că ar fi interesaţi să folosească Iniţiativa Cetăţenească Europeană (ICE), dezvoltat de Comisia Europeană pentru a contura conceptul de societate europeană. Media europeană în acest sens este 23%, cei mai interesaţi de acest instrument fiind ciprioţii (43%), letonii (40%), grecii (36), iar cei mai dezinteresaţi germanii 15%, bulgarii şi ungurii (16%). De asemenea, 58% dintre respondenţii români ai sondajului sunt interesaţi să folosească ICE cu privire la găsirea unui loc de muncă (faţă de 38% media UE), 39% cu privire la un program de studii (faţă 24% media europeană), 37% legat de pensii (22% media UE) şi 33% privitor la agricultură (8% media europeană).
Pe de altă parte, ceilalţi europeni sunt mai interesaţi decât românii să folosească ICE cu privire la chestiuni legate de energie, imigraţie şi problemele cu guvernul naţional. În ceea ce priveşte cele mai importante realizări ale UE, 61% dintre români consideră că aceasta este libera circulaţie a oamenilor, bunurilor şi serviciilor în interiorul Uniunii faţă de 52% media europeană. Şi 31% dintre români consideră ş