Inspecţia Muncii a desfăşurat în perioada 18-22 februarie 2013 acţiuni de control privind verificarea modului în care se respectă prevederile legale din domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii sănătăţii în muncă. În urma inspecţiile au fost descoperite 308 de persoane care munceau la negru şi au fost aplicate amenzi ce depăşesc 2,77 milioane de lei.
În domeniul relaţiilor de muncă, s-au aplicat amenzi de 2,22 milioane de lei, din care 1,67 milioane de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare au fost făcute 13 propuneri de cercetare penală cu privire la angajatorii care au încălcat legea.
Cele mai frecvente încălcări ale prevederilor legislaţiei muncii, din domeniul relaţiilor de muncă, au fost: primirea la muncă a persoanelor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, nerespectarea termenului de completare şi transmitere a registrului de evidenţă a salariaţilor la angajare şi alte prevederi din Hotărârea de Guvern nr. 500/2011, nerespectarea duratei timpului de lucru, lipsa semnăturii salariaţilor pe documentele justificative de plată.
În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost aplicate amenzi cu o valoare de 553.000 de lei. S-au constatat 2.265 de deficienţe şi s-au aplicat 2.159 de sancţiuni contravenţionale. La doi angajatori din judeţele Dolj şi Galaţi au fost oprite echipamente de muncă pentru că exista pericol iminent de accidentare. S-a dispus sistarea de activitate la un angajator din judeţul Bihor. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 18 evenimente care, în urma cercetărilor vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă.
Pentru remedierea deficienţelor constatate, inspectorii de muncă au dispus 2.279 de măsuri cu termene fixe de raportare a modului de rezolvare. Cel